Čeština, jazyk moudrý a chytrý

30. 07. 2016 0:00:00
Jediné, co snad má alespoň občas nad blbostí na vrch, je náš rodný jazyk. Sám blbosti nepodléhá, dovede si s ní pohrávat podle libosti: uzemňovat ji, zahánět do koutů, posmívat se jí, vynořit nový smysl.

Skutečnost, že našeho jazyka užívají i blbci (zejména ti, co postrádají důvtip a smysl pro humor), k vyjádření i oduševnělého moudra, které se ukáže jako blbost, nemění nic na skutečnosti, že je to jako se stvořením člověka – Bůh si to patentovat nedal a kdejaký ňouma ho napodobuje.

A když jsme u mateřského jazyka, díky moderním technologiím se dnes mnoho lidí neumí ani podepsat. S mateřským jazykem zacházíme způsobem, že za chvíli mnoho slov ztratí původní významy, jak před nejméně třiceti lety psával Jacques Derrida. Slovo je slovem a poselstvím ve svém sdělení a zlato zůstane zlatem, i když po něm šlapou volové.

Všimli jste si, kolik synonym na slovo blbost má český jazyk? Nedá se přeslechnout, každý zpozorní: Pozor, blbost! Jednou vyzní jako konstatování, jindy vyjádří pohrdání v jiném případě jako odsudek a nebo ležérní potěšení. Stejně výraznou všestranností jsou vybaveny i další odvozeniny od slova blbost, to čeština dělá proto, aby zdůraznila svou elegantní převahu nad blbostí. Například slovo zblbnout. Nejde jen o proces přirozeného zhloupnutí, například stářím nebo důsledkem nějaké choroby či nadměrného užívání alkoholu, drog nebo hraní počítačových her. Zblbnout znamená ještě něco jiného, třeba to, že si teď vesele píši o blbinách a užívám si barvitost synonym: zkazit, zvorat, zvrtat, zmrvit, ...no a pak i ostřejší varianty, které si můžete domyslet sami.

Zblbnout lze někoho, například láskou a nebo politickou propagandou. A jsem zase u politiky – to už je má obsese, pramenící z toho, jak politická scéna zneužívá náš vlastní jazyk k oblbnutí voličů a voliči samotní podléhají stejnému jevu. Příslušně zblbnutý jedinec se může dostat do lustračních seznamů, hailovat a zvedat okázale pravici a nebo se odpálit na tržišti, stejně tak dobře nechat se dovést před oltář.

Lidi se dají zblbnout také nábožensky, nacionalisticky, fundamentalisticky, v duchu děj se vůle trhu a nebo módou. Někdo vám posílá velké a vznešené myšlenky na zeď facebooku, často bez autorizace a v ten okamžik se jiným blbcům sladce odpočívá. Filosofování o blbostech je nejvíce ceněno, protože mu každý rozumí, chytří mu tleskají ze zlomyslnosti a blbci se zadostiučiněním. Když bohové chtějí někoho zničit, vezmou mu nejdříve rozum. Snad proto, je boj s blbostí vzpourou proti nebi. Pokud jde o víru, jak říkal Nietsche: Letmá procházka blázincem nám říká, že ani víra nemá žádné pevné opodstatnění.

Čeština, jak známo, inklinuje k jednoduchosti, má zjednodušování jaksi ráda, protože většina věcí se zjednodušováním zdokonaluje. Tím, že máme přízvuk na začátku slova nebo věty, určujeme ať chceme nebo ne jakýsi myšlenkový kolorit společenské a nebo politické scény. To mimochodem psal již T. G. Masaryk v knížce Česká otázka, kde citoval Karla Havlíčka Borovského. Někdo před Čechy zamává nějakou ideou, myšlenkou a nebo akcí. Většina se pro ni nadchne a chvíli jí žije a pak: stejně jako zmizí přízvuk, opadne i nadšení. Trochu více to rozvinul Emanuel Pecka v knize Politická sociologie, kde parafrázoval Rusy, Němce a Italy... Pro mne je to téměř důkaz, že náš jazyk mateřský nám určuje základy myšlení a rozhodování o další vývoj boje s blbostí veřejnou nebo vlastní.

Abych se blbců nedotkl, vědom si toho, že skutečně nemají smysl pro humor, pro někoho i se skromnou slovní zásobičkou existuje nějaký ten milosrdný eufemismus: blbůstka, pitominka. Nicméně oni ti blbci jsou vlastně jediní, kteří široko daleko netuší, že nějaké blbosti páchají.

Lidová tvořivost je daleko výstižnější a ráznější, než spisovná a uhlazená forma, pro kterou mám soukromý název vrcholná fáze prefekalismu. Jsou i slova, která jsou do češtiny nepřeložitelná – něco jako mešuge... Čeština ve své moudrosti dokáže zmírnit i slovo, které bylo ve svém původním významu komplimentem a uznáním a které sem přinesli francouzští vojáci, kteří do svých náručí nadšeně lákali v prosinci roku 1805 moravská děvčata nonšalantním a petit chat, což si moravští chlapci po sváděcích neúspěších posléze přeložili s ironií do ... dnes neveřejně vyslovovaného kosočtverce. Někdy se uleví, když řekneme: „Jste blb(ka)“, ale málo kdo se odváží a ani já nepatřím k ranařům, kteří by na ostro vypálili svou salvu. Místo toho bych se rozmýšlel, zda bych řekl něco na způsob: Zřejmě u vás nastaly mikrobiální změny, vedoucí ke změnám intelektové deteriorace.....

Čeština má zcela jasné sympatie pro slovo blbost a snad proto si Češi tak dobře poradí s kdejakou vyhláškou nebo zákonem ať už z vlastních pralamentních stran a nebo z parlamentu EU. Dříve před blbostí a před politiky ochraňoval své lidi panovník, dnes si musíme vystačit s pudem sebezáchovy.

Autor: Slavomír Mácha | sobota 30.7.2016 0:00 | karma článku: 18.22 | přečteno: 613x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 683

Středoškolský učitel a školitel dospělých.

Politika mne velmi zaujala, i když se jí zatím straním. Co mne úplně pohlcuje, to je české  politické myšlení, psychologie politiky a trhu, rodina, vztahy, vzdělávání, kulturní antropologie.

V jistém slova smyslu věřící jsem. Předně věřím, že každé ráno zase vyjde Slunce.

Jak ale pojmenovat kompilaci protestantismu, katolicismu, zen buddhismu, osvícenské, pragmatické a moderní filosofie?

Člověk není (ne)čistý tím, s kým si podá ruku nebo do čeho šlápne, ale tím jak smýšlí, jedná a mluví. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...